U trendu

Premijer Izraela opravdava marš nacionalista praćen nasiljem

Premijer Izraela Naftali Benet pravdao je danas odluku o održavanju marša povodom godišnjice osvajanja istočnog Jerusalima, koji je bio praćen nasiljem i rasizmom uperenim protiv Palestinaca.

Benet je pohvalio policiju i rekao da je Izrael dužan da održi marš kad je suočen sa pretnjama Hamasa.

„Da nismo to učinili duž regularne rute mi se ne bismo zapravo nikada vratili njoj. To bi moglo biti povlačenje suvereniteta“, rekao je izraelski lider, pohvalivši i učesnike jučerašnjeg marša.

On je ipak izdvojio ekstremističke grupe, najavivši da će se sa njima postupiti po zakonu, a da su oni koji su juče slavili uradili to na poseban način.

Izraelski nacionalisti su za vreme marša uzvikivali rasističke slogane, pored ostalog i „Smrt Arapima“ i napali Palestince i novinare. Policija je navela da je uhapsila 60 ljudi, većinom Palestinaca, i da je ranjeno pet policajaca.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da su ranjena 62 Palestinca, uključujući 23 koji su hospitalizovani.

Izraelske vlasti angažovale su hiljade policajaca, silom isterale Palestince i rizikovale da izazovu sukob sa islamskim ekstremističkim Hamasom, kako bi se osiguralo da desetine hiljada mahom izraelskih desničara prođe kroz palestinski kvart i da hiljade Jevreja poseti najosetljivije svetilište u Jerusalimu.

Prošle godine je u poslednjem trenutku izmenjena maršruta u vreme rastuće napetosti zbog nasilja na tom mestu, svetom i za Jevreje i za muslimane. Hamas je bez obzira na izmenu ispalio baražnu raketnu vatru u pravcu Jerusalima i izbio je 11-dnevni rat s Izraelom.

Ove godine je dozvoljeno da učesnici marša idu tradicionalnim putem kroz središte muslimanskog kvarta u Starom gradu Jerusalima.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim, uključujući Stari grad, u kome su mesta sveta za Jevreje, hrišćane i muslimane, u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao što nije međunarodno priznato. Palestinci žele da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar