U trendu

Premijer Japana Abe na putu do „super većine“

Vladajuća koalicija premijera Japana Šinza Abea na putu je da ostvari veliku pobedu na današnjim parlamentarnim izborima u toj zemlji, ukazuju izlazne ankete.

Procenjuje se da će Abeova koalicija, predvođena njegovom Liberalno-demokratskom strankom (LDP) osvojiti 311 od 465 mesta u japanskom parlamentu i ponovo ostvariti „super većinu“, navodi se u anketi televizije „TBS“, dok drugi emiteri ocenjuju da će Abeu faliti malo do dvotrećinske većine.

Oko 100 miliona građana Japana sa biračkim pravom danas glasa na prevermenim parlamantarnim izborima.

Biračka mesta su otvorena u 7.00 sati ujutru po lokalnom vremenu, a biće zatvorena u 20.00 časova, kada se očekuju i prvi nezvanični rezultati, preneo je AFP.

Na izborima se očekuje pobeda lidera Liberalnodemokratske partije (LDP) i japanskog premijera Šinza Abea sa gotovo dvotrećinskom većinom glasova, javljaju agencije.

Abe je raspustio donji dom parlamenta 28. septembra, da bi potom vlada odobrila održavanje vanrednih izbora.

Izbori se održavaju nakon što je vladu tokom leta potreslo više skandala i u trenutku zaoštrenih odnosa u regionu zbog severnokorejskih nuklearnih proba.

Očekuje se da će dve glavne opozicione partije Partija nade gradonačelnice Tokija Jurike Koike i nova Ustavna demokratska partija centrističko levičarskog usmerenja osvojiti po oko 50 mesta u parlamentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.