U trendu

Premijer Libana osudio nasilje i paljenje zgrade u Tripoliju

BEJRUT – Privremeni libanski premijer Hasan Dijab osudio je danas sinoćno nasilje u gradu Tripoliju, gde su se demonstranti, nezadovoljni zbog strogog zaključavanja usled epidemije kovid-19 i opštim stanjem u državi, sukobili sa snagama bezbednosti i zapalili zgradu gradske uprave.

„Kriminalci koji su zapalili zgradu gradske uprave i pokušali da spale sud… demonstrirali su samo mržnju prema Tripoliju, naš zadatak je sada da ih sve privedemo pred lice pravde“, rekao je Dijab novinarima, ali nije pomenuo slučaj poginulog demonstranta, prenosi Rojters.

Ubistvo muškarca koji je preminuo nakon što je u sredu uveče na demonstracijama pogođen metkom dalo je podstrek sinoćnim novim protestima, a snage bezbednosti u Libanu saopštile su da su koristili oružje da bi rasterali izgrednike koji su pokušavali da uđu u zgradu gradske vlade, navodi agencija.

Učesnici protesta su sinoć na tu zgradu bacali molotovljeve koktele i pirotehnička sredstva, posle čega je ceo objekat zahvatio veliki požar.

Policija i vojska uspeli su da potisnu demonstrante iz centra Tripolija, u kojem već četiri noći uzastopno traju demonstracije građana nezadovoljnih zbog 24-časovnog policijskog časa koji je vlada uvela da bi suzbila kovid-19, ali i zbog pada standarda i opšteg rasula koje vlada u Libanu.

Od ponedeljka, kada su neredi i počeli, u Tripoliju je povređeno više od 350 ljudi. Policija je saopštila da su tokom protesta bačene tri ručne granate i oko 300 molotovljevih koktela.

Finansijski slom Libana predstavlja najveći rizik za njegovu stabilnost od građanskog rata 1975-1990.

Kriza je izbila krajem 2019. godine, a zemljom upravlja prelazna vlada od avgusta prošle godine, koja nije u stanju da sprovedu potrebne reforme koje bi obezbedile stranu pomoć, što dodatno izaziva nezadovljstvo građana širom zemlje, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar