U trendu

Premijer najavio proveru svih plata u zdravstvu i spremnost na dijalog

ZAGREB – Nakon najave pet lekarskih udruženja u Hrvatskoj da će naon nedavnog protesta nezadovoljstva stupanju u štrajk oglasio se hrvatski premijer Andrej Plenković i najavio da će proveriti sve plate u zdravstvu i nastaviti dijalog da bi se došlo do rešenja.

Plenković je za HRT rekao da su plate u zdravstvenom sektoru rasle više nego ikad.

„Od 2016. osnovica plata je narasla za trideset i nešto posto uz različite druge dodatke. Plate u zdravstvu su rasle više nego ikad. Zatražit ću od kolega da malo provere. Razumem da postoje različite kategorije plata u zdravstvenom sistemu. Zato ministar ima zadatak da razgovara sa svima u zdravstvu i vidi kako se to može unaprediti“, rekao je Plenković.

Iz Ministarstva zdravlja su poručili da je ovaj resor otvoren za dijalog koji je, kažu, jedini put do rešenja.

„Protest i strajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unapređenja zdravstvenog sistema, a time i od samih pacijenata”, naveli su iz ovog ministarstva.

Pet krovnih lekarskih udruženja protestovalo je nedavno na Trgu sv. Marka, gde su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, platama, ali i celokupnim stanjem u zdravstvenom sistemu.

Prema procenama organizatora na Markovom trgu je tada bilo 2.500 lekara iz Zagreba i ostalih delova Hrvatske.

Pošto njihovi zahtevi ni nakon toga nisu ispunjeni, pet udruženje na jučerašnjem sastanku odlučilo da je naredni korak štrajk.

„Odgovornost za štrajk je na vladi”, poručio je šef Hrvatske lekarske komore Krešimir Luetić.

“Očito da 3000 lekara na Markovom trgu nije bila jasna poruka vladi”, dodao je Luetić, navodeći da očekuju da se premijer uključi u ovu situaciju, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.