Premijer Poljske u odbranu novog zakona o Holokaustu: Aušvic nije poljski

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki odgovorio je na izraelske kritike novog poljskog zakona koji zabranjuje pomijanje zločina poljske nacije tokom Holokausta tvrdnjom da Aušvic-Birkenau nije poljski naziv, kao i da Arbeit Macht Frei (Rad oslobađa) nije poljska fraza.

„Aušvic je najgora lekcija o tome kako ideologije zla mogu dovesti do pakla na zemlji. Jevreji, Poljaci i sve žrtve bi trebalo da su čuvari sećanja na sve koje su ubili nacisti Nemci“, napisao je premijer Moraviecki na svom Tviter nalogu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je sinoć osudio taj novi zakon, naredivši izraelskom ambasadoru u Varšavi da se sastane s premijerom Poljske i da razgovara o spornom aktu.

„Taj zakon je nesnovan. Oštro mu se protivim.Istorija ne može biti izmenjena, a zabranjeno je poricati Holokaust“, rekao je Netanjahu, kako prenose izraelski mediji.

Zamenika ambasadora Poljske u Tel Avivu pozvalo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova da ga ukori. U saopštenju iz kabineta predsednika Izraela Ruvena Rivlina je takođe kritikovan zakon.

„Na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta više nego ikada i iznad svih obzira suočeni smo sa našom dužnošću da se setimo naše braće i sestara koji su ubijeni“, naveo je Rivlin u saopštenju.

O tom zakonu koji je u petak prošao u donjem domu Parlamenta, još treba da glasa gornji dom i da ga potpiše predsednik Poljske, ali se veruje da su to samo formalnosti. Zakonom se zabranjuje i upotreba reči „poljski logori smrti“ za mesta gde su Jevreji i drugi ubijani u Poljskoj pod okupacijom nacista tokom Drugog svetskog rata.

Svako ko prekrši taj novi zakon Poljske, uključujući i strance, biće kažnjen novčano ili zatvorom do tri godine, preneli su izraelski mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.