U trendu

Premijer traži podršku u donjem domu parlamenta

RIM – Nakon što je u sredu dobio veliku podršku članova gornjeg doma italijanskog parlamenta, Senata, premijer Mario Dragi je danas, na istom zadatku, pred članovima “Kamere”, to jest donjeg doma najvišeg zakonodavnog tela.

To je centralna politička tema u Italiji, a mnogi mediji prenose događanje iz parlamenta direktno.

Premijer Dragi neće ponoviti svoje izlaganje od juče, već će se, kako najavljuju medija, koncentrisati na odgovore parlamentaraca.

Debata će trajati do 18 sati, zatim će uslediti glasanje.

Ne očekuju se nikakve promene u odnosu na najavljeno, to jest široka podrška vladi i njenom programu i levih i desnih parlamentarnih stranaka.

Izuzetak je Đorđa Meloni, lider partije desnog centra “Frateli d’Italija”, koja je najavila je da će glasati protiv, a istu nameru ponovilo je i nekoliko delegata Pokreta pet zvezdica.

U sredu je čak njih 15 iz Pokreta glasalo protiv, suprotno stranačkom uputstvu, pa mediji danas kalkulišu o širenju rascepa unutar Pokreta.

Premijer Mario Dragi juče je naznačio osnovne pravce kojima će se kretati njegova vlada, a to su jačanje pripadnosti Evropskoj Uniji, mere za očuvanje okoline, fiskalna reforma, uređenje radnih odnosa, jednakost polova, i potvrdo da će nastaviti sa reformama koje je započeo njegov prethodnik, Đuzepe Konte.

Tim povodom mediji pišu da je u jučerasnjem govoru premijer Mario Dragi dao odgovore dvojici Matea.

Lideru stranke “Liga” Mateu Salviniju koji je “sovranista”, to jest zalaže se za “manje EU”, rekavsi da je jačanje evropeizma, to jest članstva u EU, nepovratan proces, i Mateu Renciju šefu stranke “Italija Viva”.

Renci je u prethodnoj vladi insistirao da Italija traži novac iz takozvanog fonda MES, što je evropski mehanizam uz veoma povoljne kamate za pomoć držvama, ali je prethodna vlada to odbila ne želeći dalje zaduživanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.