U trendu

Premijeri Kine i Rusije razgovarali telefonom

Kineski premijer Li Ćijang razgovarao je telefonom sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom i rekao mu da je, pod strateškim vođstvom šefova država dve zemlje, sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Rusije za novu eru održalo visok nivo razvoja.

U telefonskom raygovoru vo]enom 4. aprila, Li je istakao da su Kina i Rusija posvećene principima nestvaranja savezništva, nekonfrontacije i neciljanja bilo koje treće strane, kao i principima međusobnog poštovanja, međusobnog poverenja i uzajamne koristi, koji ne samo da promovišu odgovarajući nacionalni razvoj i podmlađivanje, već i podržavaju međunarodnu pravičnost i pravdu, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Li je istakao da su kineski predsednik Si Đinping i njegov ruski kolega Vladimir Putin, tokom Sijeve posete Moskvi, zajednički izradili plan za razvoj bilateralnih odnosa i zacrtali novi kurs saradnje dve zemlje.

Li je izrazio spremnost Kine da blisko sarađuje sa Rusijom i pozvao vladina odeljenja obe zemlje da sprovedu važan konsenzus koji su postigli šefovi dve države kako bi se unapredila praktična saradnja Kine i Rusije i kako bi se postigao novi napredak.

Mišustin je naglasio da se odnosi Rusije i Kine zasnivaju na međunarodnom pravu i principu pluralizma, koji je važan faktor u obezbeđivanju globalnog mira i stabilnosti.

On je istakao da su odnosi Rusije i Kine na najvišem nivou u istoriji, a uspešna poseta predsednika Sija Rusiji bila je pun pogodak i otvorila je novo poglavlje u bilateralnim odnosima.

Rusija neguje svoje sveobuhvatno strateško partnerstvo saradnje sa Kinom, rekao je Mišustin i dodao da je njegova zemlja spremna da jača dobrosusedsko prijateljstvo sa Kinom, da produbljuje praktičnu saradnju u različitim oblastima i da promoviše zajednički razvoj obe strane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.