U trendu

Premijeri Višegradske grupe kazali Makronu da ubuduće bira reči

Premijeri Višegradske četvorke su danas upozorili predsednika Francuske Emanuela Makrona da pažljivije bira reči, javljaju srednjeevropski mediji.

Makron je u juče objavljenom intervjuu izjavio da neki na istoku shvataju Evropu kao samouslugu iz koje samo uzimaju pare, što su mu danas zamerili zvaničnici Srednje Evrope kada su se s njim sastali na marginama samita Evropske unije u Briselu.

„Takvo izražavanje ne služi uzajamnom poverenju. Mislim da se to čulo vrlo jasno i nedvosmisleno. Računamo na to da će predsednik Makron uvideti da nisu primerene neke formulacije koje je upotrebio“, kazao je poljskim novinarima u Briselu zamenik šefa poljske diplomatije Konrad Šimanjski.

Češki premijer Bohuslav Sobotka zatražio je od francuskog predsednika da kada kritikuje „socijalni damping“ ,odnosno to što preduzeća koja šalju radnike na poslove u „starim zemljama“ EU mogu da plaćaju osetno niže plate Poljacima, Česima, Slovacima i Madjarima, bolje pokuša da nagovori francuska preduzeća u „novoj Evropi“ da brže povećavaju plate.

„Raspravljali smo o velikim razlikama u zaradama. Cilj evropske politike bi trebalo da bude da iskoristimo sve mogućnosti koje nam daje evropsko tržište za konvergenciju. Nije moguće dopustiti barijere na unutrašnjem jedinstvenom tržištu“, rekao je nakon sastanka Sobotka češkim novinarima u Briselu.

I zamenik šefa poljske diplomatije i češki premijer istakli su da na ovom prvom sastanku nije ni moglo da se očekuje približavanje stavova, ali da je uspeh što nije bilo tabu tema.

Za konkretne pojedine probleme, kao što je evropska smernica o slanju radnika, gde Francuska optužuje Višegradsku grupu za „socijalni damping“ i slanje jeftine radne snage sa Istoka, dogovoreno je da zasednu ekspertske grupe.

„To je bila jako dobra inicijativa da francuskom predsedniku već pri prvom susretu predstavimo jasno sa dobrim argumentima interese Srednje Evrope. Medju učesnicima sastanka nije bilo sukoba vrednosti. Sve evropske vrednosti su i naše vrednosti. Izgleda jedino da ih tumačimo na različiti način. Nismo spremni da prihvatamo nečije jednostrane predloge interpretacije tih vrednosti“, rekao je Šimanjski.

Francuski predsednik upozorio je u četvrtak uoči samita EU postkomunističke članice da EU nije samousluga iz koje se bez odgovornosti i solidarnosti uzimaju pare, već zajedništvo sudbina i vrednosti.

„Kada slušam danas neke od političkih lidera iz Istočne Evrope vidim da oni izdaju Evropu. Odustaju od principa i okreću ledja Evropi. To je cinični pristup EU – ona im služi da podeli novac bez poštovanja njenih vrednosti“, rekao je Makron u intervjuu za osam vodećih evropskih dnevnih listova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.