U trendu

Premijerka Italije ne odustaje od tužbe protiv pisca Savijana

RIM – Premijerka Italije Đorđa Meloni izjavila je da nema nameru da odustane od tužbe protiv pisca Roberta Savijana, poznatog po knjizi o mafiji, preneo je danas milanski dnevnik Coriera dela Sera.

Protiv Savijana, koji se smatra jednim od vodećih boraca za ljudska prava, Melonijeva je podnela tužbu zbog klevete nakon što ju je nazvao kopiletom, prenosi Rojters.

Njen advokat joj je tada predložio da razmisli o odustajanju od tužbe, a sa istim apelom oglasilo se međunarodno udruženje pisaca PEN.

U slučaju da bude proglašen krivim, Savijano bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine, iako je verovatnija uslovna ili minimalna novčana kazna od 500 evra.

Melonijeva je pokrenula tužbu protiv Savijana nakon što je u decembru 2020. godine u TV intervju osudio Melonijevu i druge desničarske lidere zbog toga što napadaju izbeglice i spasilačke organizacije iz nevladinog sektora.

U intervjuu milanskom dnevniku Coriera dela Sera, Melonijeva je rekla da sada kada je na čelu vlade nema razloga za povlačenje tužbe, poručivši da će u sudskom postupku „sve biti tretirano nepristrasno“.

„Takođe mislim da određeni fragmenti italijanske levice ne bi trebalo da smatraju da su iznad zakona“, dodala je ona.

Suđenje je odloženo za 12. decembar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar