U trendu

Premijerka Novog Zelanda: Odnosi sa Kinom sve komplikovaniji

VELINGTON – Kako jače globalna uloga i značaj Pekinga, odnosi sa Kinom, najvećim trgovinskim partnerom Novog Zelanda, postaju sve kompleksniji, izjavila je danas premijerka Džasinda Ardern.

Premijerka Ardern dala je ovu izjavu dok se Novi Zeland nalazi pod pritiskom svojih zapadnih saveznika, jer odbija da u okviru obaveštajnog saveza „Pet očiju“ kritikuje Kinu, prenosi Rojters.

Tokom govora na Kineskom poslovnom samitu u Ouklandu, premijerka Ardern je ukazala da postoje pitanja o kojima Kina i Novi Zeland „nisu i ne mogu biti saglasni“.

Ona je istakla da ove razlike ne determinišu odnose između dve zemlje i ocenila da je to izazov s kojim se suočavaju i druge države u indopacifičkom regionu i u Evropi.

Premijerka Ardern i ministarka spoljnih poslova Nania Mahuta zastupaju novu „nezavisnu spoljnu politiku“, koja nije lojalna politikama bilo kog velikog geopolitičkog bloka.

Premijerka Ardern potvrdila je će Novi Zeland i dalje izražavati svoj stav i u partnerskom duhu i naglasila da odnosi sa Kinom neće uvek biti jednostavni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.