U trendu

Preminula Stajka Marčeta, svedok jasenovačke golgote

BANJALUKA – Povodom smrti Stajke Marčete, člana Upravnog odbora Udruženja logoraša Drugog svetskog rata i njihovih potomaka, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik da je njen odlazak veliki gubitak ne samo za njene najblize, već za sve u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Istakao je da je sa žaljenjem primio vest o smrti Stajke Marčete koja je kao dete preživela strahote ustaške torture i jasenovačkog logora.

„Odlazak Stajke Marčete veliki je gubitak ne samo za njene najbliže, već za sve nas, u Banjaluci i Republici Srpskoj koji saosećamo u boli sa njenom porodicom i prijateljima“, rekao je Dodik.

On je dodao da će Republika Srpska pamtiti Marčetu kao jednu od žrtava ustaškog terora koji su uspeli da prežive i svedoče o strahovitim i brutalnim zločinima koje su počinili fašisti nad nedužnom decom, ženama i starcima u jasenovačkim logorima.

„Njena svedočanstva o golgoti koju su prolazili logoraši ostaće duboko urezana u našem pamćenju i predstavljaće značajan doprinos kulturi sećanja za buduće generacije“, naveo je Dodik u saučešću upućenom porodici Stajke Marčete, prenela je Srna.

Stajka Marčeta preminula je u 95. godini u Banjaluci.
Marčeta je kao devojčica prošla užas ustaškog logora Jasenovac. Njena svedočanstva predstavljaju značajan doprinos kulturi sećanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar