U trendu

Preminuo bivši južnokorejski predsednik Roh Tae-Vu

SEUL – Bivši južnokorejski predsednik Roh Tae-Vu preminuo je u 88. godini života, saopštila je danas Nacionalna univerzitetska bolnica u Seulu.

Bolnica je u saopštenju navela da je bivši predsednik preminuo dok se lečio, ali nije dala više detalja, prenosi agencija AP.

Roh je bio predsednik Južne Koreje od 1988. do 1993. godine, a poznato je, kako se navodi, da je godinama patio od mnogih zdravstvenih problema, uključujući atrofiju malog mozga.

Glavni učesnik u državnom udaru 1979. godine, koji je kasnije postao predsednik na demokratskim izborima, svoju burnu političku karijeru završio je u zatvoru, navodi AP.

Roh je bio ključni učesnik u vojnom puču u decembru 1979. godine zajedno sa njegovim prijateljem i vođom puča Čun Du Hvan.

Bivši predsednik je vodio svoju vojnu diviziju i pridružio se drugim vojnim komandantima u operacijama zauzimanja prestonice.

Državni udar i kasniji obračun vojske u južnom gradu Gvangdžu 1980. godine dva su najmračnija poglavlja u turbulentnoj modernoj istoriji Južne Koreje.

Oko 200 ljudi je ubijeno u vojnom obračunu u Gvangdžuu, prema vladinim podacima.

Uprkos vojničkoj karijeri Roh je kasnije izgradio imidž umerenog političara tokom predsedničke kampanje, nazivajući sebe „običnim čovekom“.

Tokom petogodišnjeg mandata Roh je nastavio veze sa komunističkim nacijama u okviru svoje „severne diplomatije“, u trenutku kad je komunizam pao u istočnoj Evropi i kada je došlo do raspada Sovjetskog Saveza.

Što se tiče unutrašnje politike, mnogi su smatrali da Roh nije harizmatični i agresivni vođa, navodi AP.

Njegov nadimak, „Mul (Voda) Tae-Vu“, implicirao je da njegova administracija nije imala boju i ukus, te da je doneo više demokratije u društvu, dozvoljavajući više političke kritike, za razliku od njegovih autoritarnih prethodnika.

Nakon što je njegov naslednik Kim Jang-Sam istražio državni udar i obračun pod vođstvom vojske Roh je uhapšen, optužen za pobunu, izdaju i korupciju i osuđen na 22 godine i šest meseci zatvora.

Nakon što je proveo oko dve godine u zatvoru bivši predsednik je pušten krajem 1997. godine, zahvaljući posebnom pomilovanju koje je zatražio tadašnji predsednik Kim Dae-Jung.

Poslednjih godina bolovao je od raka prostate, astme, atrofije malog mozga i drugih zdravstvenih problema.

Iza Roha su ostali supruga i njihovo dvoje dece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar