U trendu

Preminuo Fidel Kastro

Kubanski lider Fidel Kastro umro je u 90. godini, objavili su državni mediji, a prenose svetski mediji.

Fidel Kastro vladao je Kubom gotovo pola veka, a 2008. godine svoja ovlašćenja predao je bratu Raulu.

Bivši revolucionar, bio je glavni sekretar Komunističke partije, predsednik i premijer Kube.

Njegove pristalice smatraju ga čovekom koji je dao Kubu narodu, a njegovi protivnici optužuju ga kao čoveka koji je suzbio opoziciju u zemlji.

Doktorirao je pravo na Univerzitetu u Havani 1950, a nakon studija organizuje revolucionarni pokret protiv Fulgensija Batiste, koji je nešto pre izveo državni udar, zbacio Karlosa Sokarasa i zaveo diktaturu.

Prvi pokušaj nije uspeo,  završio je u zatvoru u kom je ostao od te 1953. go 1955. godine, ali ne odustaje, nakon toga odlazi u SAD, pa u Meksiko i sa Če Gevarom osniva pokret „26. jul“.

Ulaskom trupa u Havanu, januara 1959. godine, revolucionari proglašavaju pobedu. Od tada, a zbog ideoloških razlika i naklonjenosti SAD prema Batisti, započinje njegov neprijateljski odnos prema SAD, a približio se Sovjetskom Savezu.

SAD su probale 1961. godine, s pristalicama Batiste i izbeglicama s Kube, da svrgnu Kastra, i tada je došlo do invazije u Zalivu svinja, koja je neslavno prošla i postala mrlja u Kenedijevoj karijeri.

Odnosi SAD i Kube ove godine su otoplili – posle 55 godina, imenovan je i ambasador SAD u toj zemlji.

Zasluga na tome ide odlazećem predsedniku Baraku Obami i Raulu Kastru. Obama je posetio Kubu marta ove godine, a u avgustu je poleteo prvi avion na komercijalnom letu između SAD i Kube. Embargo koje su SAD uvele Kubi i dalje je, međutim, na snazi, mada je Vašington prvi put bio uzdržan kad je u oktobru Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju u kojoj se poziva na okončanje sankcija Kubi. Do tada su glasali protiv.

Ovo je 25. put da je rezolucija o Kubi usvojena glasovima 191 zemlje „za“ u Generalnoj skupštini UN koja ima 193 člana. SAD i Izrael su bili uzdržani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.