U trendu

Preminuo Lord Loson od Blejbija, kancelar u vladi Margaret Tačer

LONDON – Lord Najdžel Loson od Blejbija, koji je bio kancelar šest godina u vladi Margaret Tačer i za koga se smatra da je doprineo i njenom padu, preminuo je u 91. godini u Londonu.

On je kao kancelar od 1983. do 1986. godine bio zadužen za nadzor ekonomske agende Margaret Tačer i bio je veliki pristalica privatizacije, prenosi Tajms.

Njegov ekonomski plan za smanjenje poreza podstakao je ono što su neki nazvali „Losonov bum“, pretvarajući London u jedan od vodećih svetskih finansijskih centara.

Ostavku je podneo 1989. godine, nakon niza neslaganja sa Tačerovom oko smernica vlade, a njegova ostavka, kao i ostavka Džefrija Houa, ubrzale događaje koji su doveli do pada „gvozdene dame“ sa vlasti godinu dana kasnije.

Loson, koji je bio ključni igrač u vladi Tačerove, radio je 10 godina na visokim pozicijama u vladi, a od 1983. godine bio je arhitekta njene politike korišćenja monetarne discipline za suzbijanje inflacije.

Zalagao se za privatizaciju neefikasnih državnih industrija koje stvaraju gubitke, reformisao je poresku politiku, smanjio teret za preduzeća i pojedince i nadgledao „Veliki prasak“, odnosno deregulaciju londonskih finansijskih tržišta.

Ali Losonov dosije bio je ukaljan načinom njegovog odlaska i ekonomskim problemima Britanije koja je usledila.

Iznenada je dao ostavku 1989. nakon godina sve jačih rasprava sa Tačerovom oko njegove želje da se pridruži Evropskom mehanizmu deviznog kursa (ERM).

Loson nije nestao nakon što je napustio funkciju, jer je 1992. godine postao istaknuti disident o klimatskim promenama, osnivajući sopstveni „think tank“ da izazove ono što je nazvao propagandom „alarmista“ globalnog zagrevanja.

Bio je otvoreni kritičar naučnika o klimatskim promenama, optužujući ih da preuveličavaju opasnosti globalnog zagrevanja i umanjuju ekonomsku cenu suprotstavljanja tome.

On je takođe bio vodeći zagovornik Bregzita, mada je to radio iz svoje kuće u Francuskoj i pomogao je da se Dejvid Kameron natera da raspiše referendum 2016.

Loson je karijeru započeo kao novinar, radeći za Fajnenšel tajms i Sandej telegraf, pre nego što je 1966. postao urednik Spekatora.

U svojim memoarima Margaret Tačer je napisala da ako dođe do sastavljanja liste konzervativnih, čak i tačerovskih revolucionara, „nikada ne bi uskratila Najdželu vodeće mesto na njoj“.

Loson se ženio nekoliko puta i ima šestoro dece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.