U trendu

Preporuke EU jasne, imamo velika očekivanja od BiH

SARAJEVO – Preporuka Evropske unije da BiH dobije status kandidata za članstvo u Uniji je jasna, izjavio je danas u Sarajevu evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji i istakao da ova preporuka dolazi uz visoka očekivanja i da je sada na političarima i liderima BiH da to postane stvarnost.

„Evropski put jeste otvoren za BiH ali imamo visoka očekivanja od vas“, rekao je Varhelji posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH, predsedavajćom, srpskim članom Željkom Cvijanović, bošnjačkim članom Denisom Bećirovićem i hrvatskim predstavnikom Željkom Komšićem, koji je u ovo najviše državno telo BiH izabrna glasovima Bošnjaka.

„Želimo da vidimo opipljive, jasne rezultate. Potrebno je da Savet ministara u starom sazivu usvoji sve mere koje su bitne na tom putu. Od Predsedništva BiH očekujemo da 14 ključnih prioriteta budu i njihov prioritet“, rekao je Varhelji.

On je rekao da je od članova Predsedništva dobio potvrdu da su to i njihovi prioriteti, ali im je, kazao je, rekao da moraju da intenziviraju napore na njihovoj realizaciji.

Rekao je da je uočljivo da se u proteklih šest sedmica stvari dešavaju brže nego ikada.

„Ja imam veliko poverenje ali i velika očekivanja od domaćih lidera. Upravo iz ovih razloga smo spremni da pružimo pomoć da rade u korist građana ove zemlje, obezbede put ka EU, kandidatski statos, prednosti EU članstva za mlade, za privredu ove zemlje“, rekao je Varhelji novinarima, preneli su sarajevski mediji.

Visoki komesar je rekao da se dok se ne proba neće znati koliko je realan kandidatski status za BiH, jer u EU o tome nema konsenzusa.

„Nisam rekao da je kandidatski status gotova stvar, ja ću pratiti da li će biti pozitivnih vesti iz Sarajeva. Hoće li se desiti videćemo“, kazao je Varhelji i istakao da se neće štedeti da bi to obezbedio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.