U trendu

Presker: Izbori bez Ustavnog suda doveli bi do veće krize u CG

PODGORICA – Eventualni vanredni parlamentarni ali i predsednički izbori u Crnoj Gori, bez funkcionalnog Ustavnog suda, gurnuli bi ovu državu u još veću krizu, upozorio je slovenački ambasador u Podgorici Gregor Presker.

„Neki smatraju da bi bilo dobro da se ide na prevremene izbore. Vidimo da zbog nepostojanja Ustavnog suda imamo problem sa priznavanjem rezultata na lokalnim izborima. Ako bi sada imali parlamentarne izbore, ili eventualno predsedničke sa nepostojećim Ustavnim sudom, Crna Gora bi bila u još goroj situaciji“, izričit je Presker.

On je rekao da međunarodna zajednica budno prati dešavanja u Crnoj Gori.

„Iako neki politički subjekti smatraju da je Crna Gora suverena i da ne treba mešanje međunarodnih subjekata treba napomenuti da je Crna Gora kandidata za članstvo u EU“, kaže Presker.

Precizira da da nije reč o mešanju u unutrašnja pitanja, već o usmeravanju Crne Gore u njenom demokratskom razvoju da što pre primi evropske vrednosti, standarde i na kraju vladavinu prava.

Slovenačkii diplomata je podsetio da je po novoj metodologiji o pristupanju zemlje kandidata Evropskoj uniji definisan i proces nazadovanja u pregovorima.

„Ne prejudiciram ništa ali ako neka država ne ispunjava proces napretka, moramo se zapitati da li država ide u pravom smeru. Treba pitati političare šta zaista žele. Hoće li da poslušaju preko 80 odsto građana koji su za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ili da idu u nekom drugiomm pravcu“, kazao je Presker.

Ističe da građani treba da „napomenu političare da ispunjavaju njihove želje“.

„Mi smo tu da vas podržimo i usmeravamo ali i Crna Gora nam mora dati snagu za to. Političari treba da slušaju građane, da imaju odgovornost, treba da se dogovore. Evo recimo da reše pitanje Ustavnog suda“, poručio je Presekr, preneo je portal RTCG.

Opozicione stranke predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića protestima zahtevaju raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, uprkos tome što je Ustavni sud nefunkcionalan, jer od sedam ima samo tri sudije.

Stranke okupljene oko DPS su u ponedeljak bojkotovale sednicu Skupštine na kojoj se glasalo o izboru preostalih sudija Ustavnog suda, a ispred zgrade parlamenta je istovremeno organizovan protest na kome je zahtevano odustajanje od izmenjenog Zakona o predsedniku i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Redovni predsednički izbori u Crnoj Gori treba da budu održani na proleće naredne godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar