Presude Mladiću, Simatoviću i Stanišiću u maju 2021.

HAG – Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, sudija Karmel Ađijus, izvestio je Savet bezbednosti da se drugostepena presuda generalu Ratku Mladiću očekuje u maju sledeće godine.

U ponovljenom postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, prvostpeena presuda se takođe očekuje do kraja maja 2021. godine, naveo je Ađijus koji je u ponedeljak video-telekonferencijom iz Haga predstavio 17. izveštaj o napretku Mehanizma Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštio je Mehanizam.

U vezi sa postupkom za nepoštovanje suda koji se vodi protiv Petra Jojića i Vjerice Radete, predsednik Mehanizma je rekao da je sudija doneo 8. decembra doneo odluku kojim je ponovio i prethodni zahtev Srbiji “da ispuni svoju obavezu izručenja optuženih u sedište Mehanizma u Hagu, bez odlaganja „.

Ađijus je govorio i o drugim predmetima u tom Mehanizmu koji se vode protiv optuženih iz Ruande.

Osvrćući se na tekuće izazove, predsednik Mehanizma je izvestio Savet bezbednosti da je Mehanizam ostao operativan i postigao značajne rezultate tokom izveštajnog perioda, uprkos kontinuiranoj pandemiji Covida19, uključujući oslanjanje odredbe koje omogućavaju daljinsko učešće sudija, stranaka ili svedoka na sudskim raspravama.

Zahvalio je svakoj od 15 država u kojima trenutno 50 osuđenih pred Tribunalom u Hagu (kojeg je nasledio Mehanizam) izdržavaju kaznu, uključujući Belgiju, koja je u septembru postala 15. država izvršenja kazni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.