U trendu

Pric Musar u razgovoru sa Zelenskim izrazila podršku Slovenije Ukrajini

LJUBLJANA – Predsednica Slovenije Nataša Pric Musar izrazila je danas „čvrstu podršku Slovenije Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije i odala počast hrabrosti ukrajinskog rukovodstva i naroda“, tokom prvog telefonskog razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, saopšteno je iz njenog kabineta.

Zelenski je zahvalio Sloveniji na dosadašnjoj pomoći i podršci i zatražio dalju pomoć i podršku kako bi Ukrajina, kako je naveo, mogla da se odupre ruskoj agresiji, prenela je STA.

On je, takođe, upoznao Pirc Musarovu sa trenutnom situacijom na ratištima i izneo ukrajinsku inicijativu o mirovnom planu u 10 tačaka.

Pirc Musar je, u međuvremenu, izrazila dalju podršku Slovenije Ukrajini i istakla pomoć koju je Ljubljana već pružila toj zemlji.

„Slovenija u potpunosti podržava Ukrajinu i njeno pravo na samoodbranu i stoji uz nju, kako politički, pružajući čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, tako i humanitarnom i vojnom pomoći“, istakla je ona.

Prema rečima predsednice Slovenije, Ljubljana će podržati ukrajinski narod i njegove legitimne lidere na njihovom putu ka miru i želela bi da do mira u Ukrajini dođe što je pre moguće.

Ona je ukazala na jedinstven stav EU prema Ukrajini.

„Važno je da smo mi u EU ujedinjeni u podršci Ukrajini u suočavanju sa bezbednosnim, političkim, ekonomskim i drugim pretnjama“, istakla je Pirc Musar.

Slovenija je već dala 23 miliona evra humanitarne i vojne pomoći Ukrajini od početka ruskog napada u februaru prošle godine, navodi STA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.