Prijavljeno 30 slučajeva rasizma kod holandskih policajaca za šest meseci

AMSTERDAM – U proteklih šest meseci, holandski policajci su prijavili 30 slučajeva rasizma ili diskriminacije od strane svojih kolega, a veliki broj njih su članovi ekstremne desničarske partije Gerta Vildersa.
Izveštaji, uglavnom od viših policijskih starešina, upućeni su nacionalnom koordinatoru za borbu protiv rasizma koga je policija imenovala prošle godine, prenosi NRC.

Zamenica direktora nacionalne policije Lizbet Hajzer za holandski list je izjavila da je od podatka da je za šest meseci stiglo 30 prijava, važnije da se sve one istraže i da dobiju adekvatan i nedvosmislen odgovor.

Najnoviji incident odnosi se na policajca u Hagu, koji je suspendovan prošle nedelje nakon što ga je nadređeni prijavio da daje „veoma neprikladne komentare“ na društvenim mrežama.

Prema NRC-u, ovaj policajac je član ekstremne desničarske Partije za slobodu Gerta Vildersa i takođe je umešan u još jedan nedavni incident.

Još šest policajaca iz istočne Holandije suspendovano je zbog snimka postavljenog na društvenim mrežama, na kojem se vidi kako tokom boravka u Parizu dovikuju „manje, manje, manje“ marokanskim prolaznicima.

Haški policajac je napravio ovaj snimak i postavio ga na svoj Tviter nalog.
„Manje Marokanaca“ je izjava zbog koje je desničarski lider Gert Vilders osuđen za diskriminaciju i govor mržnje.

U drugom nedavnom incidentu, policajac iz Roterdama kažnjen je sa 500 evra zbog diskriminacije i uvrede kolege na rasnoj osnovi.

Hajzer je saopštila da policija ne može i ne želi da zabrani svojim službenicima da budu članovi neke političke straneke, ali da su oni u obavezi da budu „neutralni u obavljanju svoje profesije i da poštuju član 1. Ustava.

„Ponašanje i izjave suprotne načelu ravnopravnosti i zabrani diskriminacije će imati posledice”, upozorila je policijska zvaničnica, navodi NRC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.