U trendu

Primirje – poslednja šansa za Siriju

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je danas sukobljene strane u Siriji da poštuju primirje, upozorivši da je ono možda poslednja šansa za očuvanje ove bliskoistočne zemlje.

Nekoliko sati pošto je primirje stupilo na snagu, Keri je rekao da ono mora da se održi kako bi se spasila nada u političko rešenje koje je, kako je naglasio, jedini način za okončanje rata u Siriji, prenosi AFP.

Keri je novinarima u Stejt departmentu rekao i da bi SAD i Rusija mogle da dozvole sirijskoj vladi da izvodi vazdušne udare u okviru plana o primirju u celoj zemlji, rekao je on.

Ovo je prvi put da neki visoki američki zvaničnik sugeriše indirektnu američku saradnju sa predsednikom Bašarom al Asadom, od početka rata pre pet godina.

Prema Kerijevim rečima, Asadove snage ne bi trebalo da bombarduju više sirijsku opoziciju, ali bi mogle da nastave rat protiv ekstremista Al Kaide u nekim oblastima, prenosi AP.

Kako je rekao, ako primirje potraje sedam dana, SAD i Rusija bi koordinisale zajedničku borbu protiv Nusra Fronta.

Dve zemlje bi takođe mogle i da odobre sirijskoj vojsci da borbene misije protiv te grupe bliske Al Kaidi, naveo je Keri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar