U trendu

Pristalice Navaljnog protestuju protiv poreske reforme

MOSKVA – Pristalice ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru, protestovale su danas širom Rusije protiv planiranog povećanja starosne granice za odlazak u penziju.

Navaljni je planirao da predvodi današnji protest u Moskvi, ali ga je sud u avgustu osudio zbog kršenja zakona o javnom okupljanju na 30 dana zatvora. On tvrdi da je odluka suda imala za cilj da se spreči njegovo učešće u protestima.

Protesti se održavaju u više od 80 mesta i gradova, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg, prenosi Rojters.

Snimci prvih protesta koji su održani na istoku Rusije u mestu Ulan-Ude, udaljenom oko 4.400 kilometara istočno od Moskve, pokazuju kako demonstranti prolaze kroz grad noseći crvene balone u pratnji policije.

„Putin i njegova vlada pljačkali su budžet proteklih 18 godina. Sve to vreme ubeđivali su nas da neće biiti povećanja starosne granice za odlazak u penziju. A sada upravo to čine. Vlast ne sluša građane a to znači da je vreme za izlazak na ulice“, naveo je tim Navaljnog u saopštenju uoči protesta.

Moskovske vlasti odbacile su zahtev demonstranata da održe protest u centru grada.

Reforma penzionog sistema predviđa da muškarci odlaze u penziju sa 65, umesto kao dosad sa 60, odnosno da za žene ta granica bude 60 godina, umesto dosadašnjih 55.

Inače, danas se u Rusiji održavaju izbori za lidere 26 od 85 regiona uključujući Moskvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.