U trendu

Pristalice Salvinija tri dana na konvenciji u Kataniji

RIM – Pristalice lidera krajnje desničarske stranke Liga Matea Salvinija okupiće se na trodnevnoj političkoj konvenciji u sicilijanskom gradu Kataniji, gde mu u ove subote počinje suđenje za otmicu.

Salviniju (47) preti kazna do 15 godina zatvora zbog teške otmice, preneo je briselski portal Politiko.

Optužba datira od prošle godine kada je kao italijanski ministar unutrašnjih poslova pet dana sprečavao migrante koji su spaseni na moru da se iskrcaju sa broda obalske straže Gregoreti.

Salvini kaže da je branio svoju zemlju i da bi ponovio isto, napisavši na Fejsbuku: „Idem čiste savesti, s ponosom znajući da sam branio čast Italije“.

Liga je reklamirala letove za „festival“ u Kataniji zvanično nazvan „Italijani biraju slobodu“ – pozivajući pristalice da rezervišu karte dok su bile jeftine.

Planirano je da aktivisti i poslanici iz tri desničarske stranke prisustvuju večerama, koncertima, izložbama, debatama i panel diskusijama na teme kao što su imigracija i bezbednost.

„Učinimo da moje suđenje u subotu ujutru bude prilika za učenje, razmišljanje, ideje i planove za budućnost zemlje, čineći Kataniju tokom ovih nekoliko dana evropskom prestonicom slobode“, rekao je Salvini.

Đorda Meloni, liderka ultradesničarske stranke Braća Italije i saveznica Salvinija, istakla je da će biti tamo iz solidarnosti i dodala da se bivšem ministru ne može suditi zbog onoga što je tražila većina Italijana – da brani italijanski zakon i granice od ilegalne imigracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.