U trendu

Priština i preko Strazbura traži vlasništvo u Kamenovu

PODGORICA – Kosovska Agencija za privatizaciju podnela je žalbu Apelacionom sudu, nakon što je kotorski Osnovni sud odbio njihovu tužbu kojom su tvrdili da im je firma “Rekreaturs“ otela vriednu imovinu – 33 hiljade kvadrata zemljišta u zaleđu plaže Kamenovo.

Podgoričkim Vijestima je u Agenciji potvrđeno da su tužbu podneli i Međunarodnom sudu u Strazburu i da čekaju njihovo izjašnjenje.

Tužbom su tvrdili da je firma “Rekreaturs”, na koju je uknjižena atraktivna uvala, nezakonito promenila sedište iz Prištine u Budvu.

Saopštili su da još nisu obavestili vladu Zdravka Krivokapića o navodnim malverzacijama i sporovima koji vode duže od deceniju, kako bi dokazali da je nekadašnje odmaralište, izgrađeno u zaleđu jedne od najatraktivnijih plaža u doba SFRJ, vlasništvo građana Kosova.

Tvrde da im je imovina nezakonito odzela nakon ratnih dešavanja 1999…

Kompleks od gotovo tri i po hektara, na kome se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, je svojina Crne Gore, a sukorišćenje je upisano na “Rekreaturs”.

Ta firma je većinski vlasnik, a manji deo imaju “Kožar SOUR trgovina” sa Kosova i Kosovska banka Đ u stečaju.

Prema Centralnom registru, osnivači firme “Rekreaturs Budva” su “Atlas banka” biznismena Duška Kneževića, za kojim je Crna Gora raspisala poternicu, sa 99,7 odsto kapitala, a preostali deo se vodi na kompaniju “Atlas hotels group“.

Udeo “Atlas banke”, u koju je uveden stečaj, od 99,7 odsto procenjen je na 14 miliona evra.

Banka je postala vlasnik nakon sporazuma iz 2017. sa firmama “Atlas invest” iz Podgorice i “VB Holding” sa Kipra, koje su prenosom udela platile više kredita.

Među otpisanim potraživanjima bio je i dug predsednika Mila Đukanovića na rivolving kartici od 16,7 hiljada evra…, pišu Vijesti.

Kosovska Agencija za privatizaciju ne odustaje da dokaže da je firma “Rekreatus” iz Prištine stvarni vlasnik 33 hiljada kvadrata na pjeni od mora, a ne istoimena kompanija čije je sedište u Budvi, pišu Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.