U trendu

Priština na konferenciji u Minhenu ponovo optuzuje Srbiju

MINHEN – Predstavnici privremenih prištinskih institucija iskoristili su učešće na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji za ponovne optužbe na račun Srbije.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tako je pozvao je Srbiju da otvori državne arhive, te naveo kako su, kako on tvrdi, „zločini počinjeni na Kosovu državni zločini“.

Kurti je naveo na Tviteru da je na panelu Minhenske bezbednosne konferencije „Izgubljeni u tranziciji: izazovi i izgledi za odgovornost i tranzicionu pravdu“ pozvao Srbiju da otvori državne arhive j

„Prošlost još nije završena, jer se ratni zločini i genocid još uvek negiraju“, napisao je Kurti.

Istovremeno, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je, govoreći na okruglom stolu o budućnosti Zapadnog Balkana, da Srbiju treba tretirati kao državu koja nije zasnovana na evropskim vrednostima, prenela je prištinska Koha.

Osmani smatra da Rusija ostvaruje na Balkanu uticaj preko Srbije. Ona je takođe ponovila da dijalog Beograda i Prištine treba da se fokusira na međusobno priznanje, što je, kako ona smatra, „jedino rešenje koje obezbeđuje dugoročni mir i stabilnost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.