U trendu

Problem u Pensilvaniji: Ne može oba – ili marihuana ili oružje

U Pensilvaniji, najnovijoj američkoj državi koja pokreće program korišćenja marihuane u medicinske svrhe, vlasti upozoravaju pacijente da federalni zakon zabranjuje korisnicima marihuane da poseduju pištolje ili municiju.

„Oni će morati da se opredele. Ili će imati pištolje, ili će koristiti marihuanu, ali neće moći i jedno i drugo“, rekao je predsednik Udruženja advokata Pensilvanije, Džon T. Adams, prenosi AP.

Pensilvanija, u kojoj mnogi vole oružje, počecće s prodajom marihuane u medicinske svrhe narednog meseca, navodi američka agencija.

Pensilvanijski regulatori su, međutim, u petak saopštili da njihov registar pacijenata koji koriste marihuanu neće biti dostupan, kako je ranije planirano, na državnoj kompjuterskoj mreži službe za sprovođenje zakona.

Uz to, zagovornici upotrebe marihuane najavljuju oštre reakcije ukoliko federalni tužioci počnu krivično gonjenje vlasnika oružja koji koriste legalno dobijenu medicinsku marihuanu.

Više od 800.000 pištolja proda se u Pensilvaniji ili se prebaci u tu američku državu na godišnjem nivou, a više od 10.000 ljudi je tamo podnelo zahtev za korišćenje marihuane u medicinske svrhe, napominje američka agencija.

Ipak, promena vezana za dostupnost registra takvih korisnika, objavljena u petak, umnogome smanjuje izglede da će korisnici marihuane u Pensilvaniji biti uopšte označeni prilikom federalne kontrole prodaje vatrenog oružja, zaključuje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.