U trendu

Produžen sporazum o žitu; Zelenski uveo sankcije Asadu; Putin na Krimu

KIJEV/MOSKVA – Sporazum o žitu, kojim se dozvoljava izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, produžen je danas, ali zbog oprečnih izjava zvaničnika nije jasno da li za 60 ili 120 dana.

Sporazum koji su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri luke na crnom moru, uključujući Odesu

SASTAVNI DEO rešavanja sukoba u Ukrajini trebalo bi da bude ukidanje svih nezakonitih sankcija i tužbi protiv Rusije pred međunarodnim sudovima, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je naglasila da je za postizanje održivog mira neophodno postići prekid isporuke oružja i plaćenika Ukrajini, okončanje neprijateljstava, povratak Ukrajine u neutralni vanblokovski status, međunarodno priznanje nove teritorijalne realnosti koje su rezultat ostvarivanja prava naroda na samoopredeljenje, prenosi RIA novosti.

ZARAD SOPSTVENIH geopolitičkih interesa američka administracija podržava pravnu bahanaliju bez presedana koju je pokrenuo Međunarodni krivični sud (MKS), saopštila je danas ruska ambasada u Vašingtonu.

U saopštenju ruske ambasade u Vašingtonu se navodi da neprihvatljivim opaskama o ruskom lideru, američke vlasti namerno prećutkuju sopstvene zločine u Iraku, Jugoslaviji, Libiji i Vijetnamu, prenosio TAŠ.

PREDSEDNIK UKRAJINE Volodimir Zelenski uveo je danas lične sankcije sirijskom predsedniku Bašaru Al Asadu, prenosi RIA novosti.

Prema tekstu ukaza objavljenom danas na sajtu ukrajinskog predsednika, sankcije su uvedene na period od 10 godina i predviđaju blokadu imovine, zabranu povlačenja kapitala iz Ukrajine, prestanak ekonomskih i finansijskih obaveza, zabranu prenosa tehnologije i prava na objekte intelektualne svojine.

Sankcije su uvedene i sirijskom ministru spoljnih poslova Fejsalu Mikdadu i premijeru Huseinu Arnusu, navedeno je u dokumentu koji je potpisao Zelenski.

PREDSEDNIK RUSIJE Vladimir Putin doputovao je danas na Krim na godišnjicu „ponovnog ujedinjenja“ ovog poluostrva sa Rusijom.

Na dan devete godišnjice ujedinjenja Rusije i Krima, Putin je doputovao u Sevastopolj na otvaranje umetničke škole i centra Korsunj u Hersonezu, prenosi RIA novosti.

VLADA UKRAJINE ne šalje nepripremljene vojnike na front, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

„To je još jedan od ruskih narativa, da Kijev šalje mobilisane pravo u Bahmut bez obuke“, rekla je Maljar, prenosi Kijev independent.

U stvarnosti, sveže mobilisani još nisu ni poslati ni u centre za obuku, rekla je ona.

POSLANIK vladajuće turske Partije pravde i razvoja Ibrahim Ajdin rekao je da video-snimke na kojima se ukrajinski vojnici rugaju muslimanskoj svetoj knjizi Kuranu, a zatim je spaljuju, smatra provokacijom i napadom na islam, iako nije siguran u njihovu autentičnost zbog nepoverenja u društvene mreže.
Ajdin je rekao da je politika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana usmerena na rešavanje sukoba u Ukrajini.

RUSKE SNAGE su koristile zabranjenu kasetnu municiju u svom poslednjem napadu na grad Kramatorsk, u kome je poginulo najmanje dvoje civila, dok je pet ljudi ranjeno, izjavio je ukrajinski guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.
Kirilenko tvrdi da ruske snage namerno gađaju ovaj grad i „trude se da ubiju što više civila“, prenosi Kijev independent

Ukrajinski guverner tvrdi da su ruske snage koristile kasetnu municiju i prilikom napada na Konstijatovku, kada je ranjeno najmnje šestoro civila.

UKRAJINSKI VOJNICI su danas ispalili pet granata „NATO“ kalibra 155 milimetara na Kirovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo samoproglašene DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZČC).

„Zabeležena je vatra Oružanih snaga Ukrajine u pravcu: naselje Krasnogorovka – grad Donjeck (okrug Kirov): ispaljeno je pet granata kalibra 155 milimetara“, saopštila je ZČC na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.