U trendu

Projekcije: Levici najviĆĄe glasova u Tiringiji, veliki skok krajnje desnice

NajviĆĄe glasova na danaĆĄnjim izborima za parlament savezne nemačke drĆŸave Tiringija dobila je Levica, naslednica partije nekadaĆĄnjih istočnonemačkih komunista, dok je kranje desna Alternativa za Nemačku (AfD) znatno ojačala i zauzela drugo mesto, pokazuju projekcije rezultata.

Prema projekcijama televizije ZDF, te dve stranke na krajevima političkog spektra dobile su viĆĄe od polovine glasova – Levica koja je na vlasti u Tiringiji gotovo 30 odsto, a AfD 23 odsto.

Guverner Tiringije Bodo Ramelov verovatno će izgubiti većinu koju je njegova Levica u dosadaĆĄnjem sazivu imala uz koaliciju s dve leve stranke, zbog čega će morati ili da potraĆŸi četvrtog partnera ili da pokuĆĄa s manjinskom vladom.

Hriơćansko demokratska unija kancelarke Angele Merkel, koja je prema projekcijama osvojila oko 22 odsto glasova, isključila je mogućnost koalicije i sa Levicom i sa AfD, čiji je lider u Tiringiji Bjern Heke pod nadzorom obaveĆĄtajne sluĆŸbe zbog ekstremističkih pogleda.

Prema projekcijama, Levica je danas dobila neơto viơe glasova nego na izborima u Tiringiji 2014. godine, dok je podrơka birača AfD-u viơe nego udvostručena u odnosu na glasanje pre pet godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.