Projekcije: Levici najviše glasova u Tiringiji, veliki skok krajnje desnice

Najviše glasova na današnjim izborima za parlament savezne nemačke države Tiringija dobila je Levica, naslednica partije nekadašnjih istočnonemačkih komunista, dok je kranje desna Alternativa za Nemačku (AfD) znatno ojačala i zauzela drugo mesto, pokazuju projekcije rezultata.

Prema projekcijama televizije ZDF, te dve stranke na krajevima političkog spektra dobile su više od polovine glasova – Levica koja je na vlasti u Tiringiji gotovo 30 odsto, a AfD 23 odsto.

Guverner Tiringije Bodo Ramelov verovatno će izgubiti većinu koju je njegova Levica u dosadašnjem sazivu imala uz koaliciju s dve leve stranke, zbog čega će morati ili da potraži četvrtog partnera ili da pokuša s manjinskom vladom.

Hrišćansko demokratska unija kancelarke Angele Merkel, koja je prema projekcijama osvojila oko 22 odsto glasova, isključila je mogućnost koalicije i sa Levicom i sa AfD, čiji je lider u Tiringiji Bjern Heke pod nadzorom obaveštajne službe zbog ekstremističkih pogleda.

Prema projekcijama, Levica je danas dobila nešto više glasova nego na izborima u Tiringiji 2014. godine, dok je podrška birača AfD-u više nego udvostručena u odnosu na glasanje pre pet godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.