U trendu

Pronađena crna kutija iz aviona koji se srušio u Nepalu

KATMANDU – Pronađena je crna kutija iz aviona „Tara Er“ koji se u nedelju srušio u Nepalu, potvrdile su danas vlasti civilnog vazduhoplovstva Bi-Bi-Siju.

„Snimač glasa u pilotskoj kabini, poznat i kao crna kutija, pronađen je sa mesta pada“, rekao je za Bi-Bi-Si portparol Uprave za civilno vazduhoplovstvo Nepala (CAAN) Deo Kandra Lal Karna i dodao da se spremaju da iz helikoptera prebace crnu kutiju u Katmandu.

Lokalni spasilac Indra Sing Šercan rekao je da su planinski vodiči i bezbednosni zvaničnici praktično isekli crnu kutiju iz olupine aviona koja se zaglavila na planinskoj litici.

Timovi za pretragu pronašli su mesto nesreće juče, a od tada su pronađena tela 22 osobe – svih 19 putnika i tri člana posade.

Avion je bio na 20-minutnom letu kada je izgubio kontakt sa kontrolom leta pet minuta pre nego što je trebalo da sleti.

Četvorica Indijaca, dvojica Nemaca i 16 Nepalaca su bili u avionu tipa DHC-6-300 Twin Otter u vlasništvu privatne kompanije „Tara Er“, a avion se u nedelju ujutro srušio 15 minuta nakon poletanja iz turističkog grada Pohare, 125 km zapadno od Katmandua, preneo je Rojters.

Kako je sopšteno, avion je leteo za Jomsom, popularno odredište za tursiste i hodočasnike, 80 km severozapadno od Pohare, a let je trebalo da traje 20 minuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.