U trendu

Proruski hakeri blokirali sajt francuskog Senata

Sajt francuskog Senata nedostupan je od jutros zbog blokade koju tvrdi da je izvela proruska hakerska grupa NoName.

Ta grupa je u martu blokirala sajt donjeg doma francuskog parlamenta, Narodne skupštine.

„Pristup internet stranici Senata je poremećen od jutros, naš tim je u potpunosti mobilisan da otkloni kvarove“, naveo je Senat na Tviteru bez drugih detalja.

NoName je preuzeo odgovornost porukom na Telegramu u kojoj na ruskom i engleskom kritikuje podršku Francuske Ukrajini.

„Pročitali smo u štampi da Francuska radi sa Ukrajinom na novom planu pomoći koji može uključivati oružje, kao i izjave ministarke spoljnih poslova Ketrin Kolone (Catherine Colonna)“ i „blokirali smo sajt francuskog Senata“, navodi se u poruci.

Sajt donjeg doma parlamenta bio je krajem marta blokiran nekoliko sati. I tada je grupa NoName preuzela odgovornost, a razlog je takođe bila podrška Francuske Ukrajini.

Kolekvtiv NoName, osnovan u martu 2022. godine, jedan je od oko 80 proruskih hakerskih grupa koje napadaju institucije zemalja koje podržavaju Ukrajinu, posebno u Zapadnoj Evropi, objasnio je krajem marta analitičar Nikola Kenten (Nicolas Quintin).

Francuska, jedna od njihovih redovnih meta, doživela je nekoliko takvih napada poslednjih meseci. U sredu su ruski hakeri napali sajtove nekoliko francuskih gradskih opština.

Tada su hakeri na ćirilici na sajtu jedne opštine kod Pariza napsali: „Poštujte Rusiju! U suprotnom ćemo nastaviti da vodimo rat protiv vas“.

Proruske grupe počele su da cvetaju od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara 2022. godine. Za razliku od tradicionalnih hakera, oni ne traže otkupninu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar