U trendu

Protaševič: Ulični protesti nisu potrebni

MINSK – Beloruski novinar disident Roman Protaševič, uhapšen prošlog meseca nakon što je njegov avion bio prisiljen da sleteti u Minsk, rekao je u ispitivanju emitovanom na državnoj televiziji da nema koristi od poziva opozicije na ulične proteste.

U svom drugom pojavljivanju otkako su vlasti 23. maja prisilile njegov avion Rajaner da sleti u Belorusiju, Protaševič je izgledao opušteno, pušeći dok je sa neidentifikovanim sagovornikom govorio o opoziciji, navodi Rojters.

„To jednostavno trenutno nije nikakva (protestna) aktivnost“, rekao je 26-godišnjak u emisiji koja je ponovila belorusku tvrdnju da je avion morao da bude preusmeren nakon pretnje bombom od Hamasa. Palestinska grupa negirala je bilo kakvu umešanost.

„Kada sam bio u Viljnusu, otvoreno sam rekao da ulični protesti nisu potrebni. U najmanju ruku moramo čekati da se ekonomska situacija zahukta da ljudi izađu na ulice po tanjir supe“, rekao je.

Beloruska opozicija nije odmah komentarisala Protaševičevo ispitivanje. Opozicija je rekla da se video priznanje koje je prošlog meseca dala ruska državljanka Sofija Sapega, Protaševičeva devojka koja je takođe bila pritvorena nakon prinudnog sletanja, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.