U trendu

Protest Bugara na granici sa Turskom

Bugarski nacionalisti blokirali su danas tri prelaza na granici sa Turskom kako bi sprečili na hiljade Turaka sa bugarskim pasošima da dođu na izbore u toj zemlji zakazane za nedelju i glasaju, prenosi AFP.

Protesti označavaju novu eskalaciju odnosa između Bugarske koja je članica EU i susedne Turske zbog otvorene podrške Turske novoj partiji koja predstavlja tursku manjinu u Bugarskoj.

Oko 50 demonstranata okupilo se kod sela Kapetan Andrejevo i mahalo plakatima na kojima je pisalo „Bugarska iznad svega!“ i „Ne Turskom mešanju!“ dok su putem zvučnika emitovane patriotske pesme.

„Ostaćemo ovde dan i noć da očuvamo suverenitet naše domovine“, rekao je organizator protesta Valeri Simeonov.

U Bugarskoj živi 700.000 pripadnika muslimanske manjine, od kojih većina Turaka, dok najmanje 200.000 Turaka sa bugarskim pasošima živi u Turskoj.

Oni su tradicionalno glasali za centralni Pokret za prava i slobode, ali je ta partija postala veoma kritična prema Turskoj i njenom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Kako prenosi agencija, zvanična Sofija se požalila na mešanje Turske i u jučerašnjem ljutitom obraćanju, Erdogan je optužio Bugarsku da „stvara ogroman pritisak“ na Turke u državi pred glasanje.

Između 60.000 i 90.000 državljana Bugarske u Turskoj regularno glasa na izborima u Bugarskoj, ali je po novim pravilima smanjen broj birališta u Turskoj sa 100 na 35.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.