U trendu

Protest kamiondzija u Kaliforniji, blokirana luka Okland

VAŠINGTON – Protestujući protiv novog zakona o radu, kamiondžije u SAD zaustavile su saobraćaj u luci Okland u severoj Kaliforniji, jednoj od najprometnijih u toj zemlji.

Vozači su blokirali vozila kolega koji su nameravali da prevoze teret u luku i iz nje, a protesti su počeli u ponedeljak i svakim danom su postajali sve veći i veći, navodi Rojters.

Demonstranti su zabrinuti da će im zakon, koji bi uskoro mogao da stupi na snagu, nametnuti velike troškove koji će im smanjiti zaradu.

Organizatori protesta navode da će se njihove akcije nastaviti sve dok ih ne primi guverner Kalifornije Gevin Njusom, a u ponedeljak je iz kabineta guvernera saopšteno da su savezni sudovi odbili žalbu autoprevoznika i da je time rasprava na tu temu završena, navodi Rojters.

Kasno sinoć izvršni direktor luke Okland Deni Van izjavio je da razume nezadovoljstvo vozača kalifornijskim zakonom, koji se popularno naziva „zakon o tezgarošima“, i upozorio da bi produžena blokada „nanela štetu svim kompanijama koje posluju u lukama“ i naterala kupce da prebace kargo u konkurentske morske luke.

Novi zakon, formalno nazvan „AB5“, postavlja strože kriterijume na osnovu kojih kamiondžije mogu steći status nezavisnih prevoznika.

Oni koji podržavaju ovaj zakon tvrde da će on suzbiti zloupotrebe i podstaći kompanije da zaposle vozače, što bi im omogućilo da se pridruže sindikatima i kolektivno pregovaraju sa poslodavcima, navodi Rojters.

U luci Okland, koja je glavni američki centar izvoza poljoprivrednih proizvoda, radi oko 5.000 kamiondžija.

Protesti u Oklandu usledili su nakon prošlonedeljnih blokada dve najveće morske luke u SAD, u Los Anđelesu i Long Biču u južnoj Kaliforniji, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.