U trendu

Protest Poljske Rusiji zbog obelezja zrtvama u Katinu

VARŠAVA – Poljska će Rusiji uputiti protestnu notu Rusiji jer su ruske vlasti uklonile poljsku zastavu na groblju u Katinu, gde su sahranjeni poljski oficiri koje su likvidirale sovjetske snage 1940. godine, saopštila je danas vlada u Varšavi.

Procenjuje se da je oko 22.000 oficira i intelektualaca ubijeno u Katinu, nedaleko od Smolenska u zapadnoj Rusiji, od kojih se mnogi dovezeni kamionima iz zarobljeničkih logora, upucani u glavu s leđa i bačeni u masovne grobnice, navodi Rojters.

Nakon što je decenijama optuživao nacističku Nemačku za ovaj masakr, Sovjetski Savez je u aprilu 1990. godine priznao da su njegove snage odgovorne za likvidacije poljskih oficira, što je bacilo tamnu senku na odnose Rusije i Poljske.

Tela više od 4.000 poljskih ratnih zarobljenika sahranjena su na groblju u Katinu kojim danas upravljaju ruske vlasti.

Gradonačelnik Smolenska Andrej Borisov objavio je u petak fotografiju dva jarbola – jedan sa ruskom zastavom i jedan bez zastave – navodeći da je poljska zastava uklonjena.

„Na ruskim spomen obeležjima ne može biti poljska zastava !… Mislim da je ministarstvo kulture Ruske Federacije donelo jedinu ispravnu odluku – da se ukloni poljska zastava. Katin je ruski memorijal, to je ruska istorija“, poručio je Borisov.

Ovaj potez dodatno je narušio odnose između ove dve zemlje narušene nakon što je Poljska preuzela vodeću ulogu u suprtostavljanju ratu u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.