U trendu

Protest pristalica Sakašvilija, traže njegovo oslobadjanje i smenu Porošenka

Nekoliko hiljada pristalica ukrajinskog opozicionara Mihaila Sakašvilija protestovalo je danas u Kijevu, zahtevajući njegovo puštanje iz zatvora i smenu predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

Sakašvili, bivši predsednik Gruzije koji je u Ukrajini osnovao opozicioni Pokret novih snaga, uhapšen je u petak po optužbi da je s ukrajinskim biznismenima, povezanim s Rusijom, radio na rušenju Porošenka, navodi Asošiejted pres.

Te optužbe je Sakašvili odbacio, i u znak protesta zbog hapšenja počeo štrajk gladju u zatvoru, prema rečima njegovog advokata.

Pristalice Sakašvilija danas su mirno protestovale u centru Kijeva, tražeći da on bude pušten na slobodu i pozivajući na smenu Porošenka. Policija nije intervenisala.

Prvi pokušaj hapšenja Sakašvilija, u utorak, sprečile su stotine njegovih pristalica koje su okružile policijski kombi u kojem je bio i oslobodile ge, razvalivši vrata vozila.

Sakašvili je trenutno bez državljanstva, a preti mu izručivanje u njegovu rodnu Gruziju, koja je za njim raspisala poternicu zbog zloupotrebe položaja.

Bio je vodja mirnih prozapadnih protesta u Gruziji 2003. godine, koji su doveli do smenjivanja njenog predsednika Eduarda Ševernadzea. Predsednik Gruzije bio je od januara 2004. do novembra 2013. godine, a potom je napustio tu zemlju.

Guverner ukrajinskog regiona Odese Sakašvili je bio od maja 2015. do novembra 2016. godine, kada je podneo ostavku, žaleći se da centralne vlasti ometaju njegovu borbu protiv korupcije.

Bez državljanstva Gruzije Sakašvili je ostao kada je stekao ukrajinsko, ali je i to državljanstvo izgubio jer mu ga je jula ove godine oduzeo predsednik Ukrajine Porošenko.

Iako bez državljanstva, Sakašvili je uspeo da se vrati u Ukrajinu u septembru, na silu – uz pomoć pristalica koje su probile policijski kordon na poljsko-ukrajinskoj granici.

(Beta)

1 komentar
  1. Kalimero

    Tog istog Mihaila Sakašvilija je Amerika uvalila da ratuje sa Rusima koji je prošao tako što je izgubio Abhaziju i Južnu Osetiju,i sad ti isti što su ga gurnuli u rat sa Rusima opužuju ga da u ovim dešavanjima u Ukrajini, radi za RUSIJU..A svi znamo ko je na vlast u Ukrajini i ko ih je doveo.Šta više reći na ove izmišljotine osim ironično da je za sve što se dešava u Svijetu kriva Rusija,kao i Srbija na Balkanu.Mislim ovo su tolke gluposti da niko u njih ne može da povjeruje!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike