U trendu

Protest radnika u Indoneziji zbog dekreta o zapošljavanju

DŽAKARTA – Hiljade radnika okupilo se u subotu na protestu u glavnom gradu Indonezije Džakarti, pozivajući parlament da odbaci predsednički dekret o zapošljavanju koji bi, prema oceni kritičara, ugrozio prava radnika i narušio zaštitu životne sredine, izveštava Rojters.

Predsednik Joko Vidodo potpisao je prošlog meseca dekret, zamenjujući kontroverzni zakon o zapošljavanju, što je po oceni pravnih eksperata, u suprotnosti sa odlukom suda.

Ustavni sud Indonezije utvrdio je da je sporni zakon donet bez javne rasprave i naložio parlamentu da obnovi postupak usvajanja dokumenta i ispravi nedostatak do novembra.

Jedan od demonstranata, Damar Panca Mulia (38), istakao je da je dekret pokušaj vlade da osigura implementaciju zakona o zapošljavanju.

“ Ovaj zakon je u suprotnosti sa interesima radnika, degradira njihovu zaštitu i nanosi veliku štetu u oblasti agrara, životne sredine i zaštite žena“, kazao je on.

Demonstranti su držali transparent na kojem je pisalo „Recite ne autsorsingu“, „Odbacite vanredni dekret jer nema vanredne situacije“.

Joko Heriono (59) kaže da zakon unosi nesigurnost među radnicima, budući da lako mogu biti otpušteni i dobili bi manje otpremnine.

Predsednik Radničke partije Said Ikbal ocenio je da u spornoj uredbi posebno zabrinjavaju pitanja „autsorsinga“ i minimalne zarade.

„Ne želimo da država postane agent beskrupuloznih preduzetnika na račun interesa radnika“, rekao je on reporterima.

Zakon o otvaranju radnih mesta sa kojim treba da se usklade više od 70 drugih zakona, u interesu je investitora zbog pojednostavljenja birokratskih procedura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.