U trendu

Protest u Bagdadu šiitske frakcije koja se protivi Al Sadru

BAGDAD – Stotine ljudi izašlo je danas na ulice Bagdada na poziv šiitskih grupa koje podržava Iran i koje se protive uticajnom šiitskom svešteniku Moktadi al Sadru, čiji su sledbenici upali u zgradu parlamenta tokom vikenda.

Mnogi strahuju da bi ti protesti mogli da dovedu do sukoba dve siitske frakcije u iračkoj prestonici i do eskalacije tenzija, prenosi AP.

Iiračke snage bezbednosti podigle su betonske barijere uoči uličnog protesta protiv Al Sadra čiji su sledbenici u zgradi parlamenta u dobro utvrđenoj Zelenoj zoni Bagdada.

Na kontraprotest pozvao je Koordinacioni okvir, alijansa koju predvode šiitske stranke bliske Iranu, a učesnicima je naloženo da ne ulaze u Zelenu zonu već da sačekaju uputstva.

AP, navodeći da je demonstrantima naloženo da se ne sukobljavaju sa Al Sadrovim sledbenicima, ocenjuje da je to otvorilo mogućnost dugotrajnih demonstracija i sukoba dve šiitske frakcije u Iraku.

Alijansa je takođe pozvala pristalice da poštuju državne snage bezbednosti i nose iračke zastave.

Al Sadr je u nedelju pozivao svoje sledbenike koji su kampovali u parlamentu na revoluciju kako bi bio promenjen politički sistem, podseća AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar