U trendu

Protesti BiH dijaspore u Briselu: Nećemo podele i rat

BRISEL, 10. januara ( Tanjug) – Građani BiH iz dijaspore okupili su se danas u centru EU institucija u Briselu na mirovnom protestu organizovanom zbog aktuelne političke krize u zemlji.

Nekoliko stotina građana, okupljenih oko improvizovane bine na trgu Šuman, uputili su reči podrške jedinstvu i boljoj zajedničkoj budućnosti BiH.

”Ovaj skup odraz je zabrinutosti i patriotizma i nije mu cilj da promoviše bilo koju političku opciju niti je uperen protiv bilo kog naroda u BiH. Događaji poslednjih meseci ozbiljno ugrožavaju mir i zbog toga nam je dužnost da se oglasimo i jasno kažemo da nećemo ponovo podele i rat”, poručio je Hamdija Draganović iz Platforme BiH, jednog od organizatora skupa.

Sa protesta u Briselu upućena je poruka građanima BiH koji su pozvani da se “probude” i ”sete lekcija iz prošlosti”, a onima koji podrivaju jedinstvo zemlje je poručeno ”da im neće proći” i da građani ne daju BiH.

Istovremeno, Evropskoj uniji je poručeno da ne zaboravi da je ”BiH Evropa”, a njeni građani Evropljani.

Okupljenima se tokom sukupa obratila i holandska poslanica u Evropskom parlamentu Tineke Strik, koja je ocenila da su građani BiH uplašeni od novog rata, čemu je, prema njenim rečima, doprinela retorika podela srpskog člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika.

Strik je pozvala EU da po ugledu na SAD uvede sankcije Dodiku i pokaže mu da je ”prešao sve granice”.

Ona je pozvala i na slobodne izbore u BiH koji bi obezbedili da se čuje glas naroda u BiH.

Okupljeni na protestu u više navrata skandirali su ”Bosna, Bosna”, a među transparentima nalazili su se i pozivi na „prestanak negiranja genocida u Srebrenici“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.