U trendu

Protesti širom Indije zbog rekordne cene goriva

NJU DELHI – Protesti širom Indije zbog rekordnih cena benzina i dizela zatvorili su danas preduzeća, vladine agencije i škole u mnogim delovima zemlje, dok su u pojedinim područjima demonstranti blokirali pruge i puteve, ali i uništavali vozila.

Manje od devet meseci pred održavanje opštih izbora, opozicione stranke su udružile snage da bi organizovale prvu protestnu akciju u sklopu zajedničke kampanje da izraze nezadovoljstvo protiv vlade premijera Narendre Modija.

Protesti su se u pojedinim indijskim državama pretvorili u nasilne, što potvrđuju snimci tamošnjih tv stanica na kojima se vide demonstranti kako lome prozore automobila i autobusa u Patni, prestonici severne indijske države Bihar, i kako zapaljenim gumama blokiraju puteve.

Porezi na benzin i dizel, koji učestvuju sa više od jedne trećine u maloprodajnoj ceni goriva, jedan su od najvećih izvora pirhoda za indijsku vladu.

Ranije vlade su obično snižavale poreze kada god bi međunarodne cene nafte uzletele, ali je Modijeva administracija do sada napravila male ustupke, ocenjuje Rojters.

„Modijeva vlada krade od ljudi Indije sa prekomernim porezom na gorivo“, napisala je na Tviteru Kongresna stranka, glavna opoziciona stranka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.