Protestni marš protiv G7 završen mirno

IRUN – Protestni marš više hiljada aktivista protiv samita G7 završen je danas mirno pošto je kolona stigla iz francuskog mesta Andaj u španski Irun nedaleko od Bijarica gde se danas okupljaju lideri najrazvijenijih industrijskih zemalja.

Tokom protesta nije bilo hapšenja, ni incidenata, a prema procenama u njemu je učestvovalo oko 9.000 ljudi, saopštila je regionalna policija, prenosi AP.

Antiglobalistima i aktivistima za zaštitu životne sredine pridružili su se demonstranti pokreta Žutih prsluka i baskijski separatisti. Neki su nosili maske sa likovima lidera G7.

Oni su protestovali protiv ekonomske i klimatske politike najrazvijenijih industrijskih zemalja i promovisali alternative.

„Vodeći kapitalistički lideri su ovde i mi moramo da im pokažemo da se borba nastavlja. Bogati imaju sve više novca, a siromašni ništa. Vidimo kako gore šume Amazonije i topi se Arktik. Lideri će nas čuti“, rekao je Alen Misana, koji nosi žuti prsluk – simbol antivladinih demonstracija u Francuskoj.

Demonstranti su nosili transparente s različitim porukama – od onih koji se tiču prava gej populacije, do onih upućenim liderima G7, prenosi Rojters.

Samit G7 u Bijaricu obezbeđuje više od 13.000 policajaca uz podršku vojnika.

(Tanjug)

1 komentar
  1. AA ( americki alah)

    opa i vojska? Zar vojska mora da brani demokratiju? Mislio sam da samo Rusi , Kinezi i Mi izvodimo vojsku, koliko nas za to optuzuje demokratski zapad, kad vidi ti sad ovo. I zapadna demokratija koristi vojsku, ali to mora da je demokratska vojska, oni ne ubijaju, ne tuku, oni su zapadni pacifisti. AMEN

Napišite komentar