U trendu

Protetst poljoprivrednih radnika u Rimu

RIM – Radnici koji rade na poljoprivrednim imanjima širom Italije, najvećim delom stranci i vrlo često bez legalnog statusa, danas protestuju pred zgradom parlamenta u Rimu, tražeći zaštitu i prava.

„Prinuđeni smo da kuvamo i jedemo travu, i da se lečimo od posledica teškog izrabljivačkog rada takođe travama. Ovde smo na dnu, naša osnovna ljudska prava se ne poštuju“, rekla je Rita, majka dvoje dece koja već 13 godina radi na poljima, živi u baraki bez vode, struje i kupatila, prenosi Ansa.

Protest organizuje „Liga radnika“, organizacija formirana prošle godine, na čijem čelu je takođe jedan od obespravljenih radnika, Abubakar Sumahoro.

U Italiji oko milion i 500 hiljada osoba radi na poljoprivrednim imanjima, veliki deo su stranci, mnogi su došli kao migranti i nikada nisu legalizovali svoj status u Italiji.

Kako se navodi, zbog toga su lako manipulisani i iskorištavani od strane poslodavaca, velikih lanaca proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda i posrednika, takozvanih „kapo“ koji ih često tretiraju kao robove.

Prošle godine u jeku pandemije, a zbog zatvorenih granica, bilo je pitanje da li će se poljopirvredni radovi obaviti na vreme, jer je nedostajalo radnika.

Tada je radnicima obećavano da će njihov status biti legalizovan i da će dobiti valjane ugovore o radu, ali kao što potvrđuje za danas zakazani protest, ništa nije promenjeno.

„Želimo da nam vlasti kažu jasno da li su na strani radnika ili gigantskih firmi proizvodzača i distriubucije hrane“, izjavio je Sumahoro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.