U trendu

Protokolom predviđen plan aktivnosti do sahrane kraljice

LONDON – Britanski kralj Čarls III i njegova supruga Kamila prenoćili su u zamku Balmoral, u kojem je kraljica Elizabeta preminula, ali danas putuju u London, gde će novi kralj u Bakingemskoj palati primiti novu premijerku Elizabet Tras.

Nakon smrti kraljice Elizabete II, u četvrtak, monarhija ima razrađeni plan kako bi trebalo da izgledaju naredni dani do njene sahrane u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Kraljica (96) je umrla u svom dvorcu Balmoral na severu Škotske, a njeno telo mora biti vraćeno u London.

Kralj Čarls će se sastati danas s vojvodom od Norfolka, koji je zadužen za kraljičinu sahranu, kako bi odobrio raspored za naredne dane, prenose britanski mediji.

Predviđeno je da se britanski parlament okupi u podne kako bi poslanici odali počast kraljici.

Takođe u podne, zvona će zvoniti u znak počasti kraljici u Vestminsterskoj opatiji, katedrali Svetog Pavla i zamku Vindzor.

Britanska vlada danas će potvrditi dužinu trajanja nacionalne žalosti, a verovatno će biti proglašeno 12 dana žalosti, od danas do dana nakon kraljičine sahrane, koji će verovatno biti određen za neradan dan.

Sve britanske zastave spuštene su na pola koplja.

Topovi u londonskom „Hajd parku“ i na drugim lokacijama oglasiće se danas 96 puta, jednom za svaku godinu kraljičinog života.

Kralj Čarls će se verovatno obratiti javnosti preko televizije i odaće počast preminuloj kraljici.

U katedrali Sv. Pavla u centru Londona premijerka i ministri će prisustvovati javnoj službi u čast Elizabete II.

Tokom sutrašnjeg dana službeno će Ćarls III biti proglašen kraljem, a parlament će mu položiti zakletvu i izraziti saučesće, a predviđeno je da novi kralj primi nakon toga predsednicu vlade i glavne ministre, navode britanski mediji.

U nedelju je predviđeno da kovčeg sa telom kraljice Elizabete stigne u dvorac Holirud, službenu rezidenciju monarha u Škotskoj.

Uprave Škotske, Velsa i Severne Irske proglašavaju dolazak novog monarha.

U poneđeljak 12. septembra predviđeno je da se sastanu dva doma parlamenta u Londonu kako bi odali počast kraljici, a novi kralj odlazi iz Londona u Škotsku,Vels i Severnu Irsku.

Dan kasnije planirano je da kovčeg sa telom kraljice stigne u London a zatim i u Bakingemsku palatu.

Za sredu je predviđena ceremonija kroz centar Londona, kada će se kovčeg premestiti iz Bakingemske palate u Vestminster, gde će biti četiri ili pet dana, kako bi ljudi, 23 sata dnevno, mogli da odaju počast preminuloj kraljici.

Očekuje se da će ih doći stotine hiljada ljudi, kao i da će i kraljevska porodica odati počast Elizabeti II.

Datum državne sahrane u Vestminsterskoj opatiji u Londonu je najverovatnije ponedeljak, 19.septembar, kada se očekuje dolazak delegacija iz celog sveta.

Nakon obreda kraljica će biti privatno sahranjena u kapelici kralja DŽordža VI u dvorcu Vindsor, a kovčeg sa telom njenog supruga princa Filipa, koji je preminuo prošle godine, biće tamo premešten kako bi počivao uz nju, navode britanski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar