U trendu

Prototip najnovijeg ruskog lovca pete generacije „Šah-mat“

ŽUKOVSKI – Prototip najnovijeg ruskog aviona, lovca pete generacije, „Šah-mat“ premijerno je predstavljen u Žukovskom na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu MAKS-2021.

Reč je o prvom ruskom savremenom jednomotornom višenamenskom borbenom avionu – Suhojev projekat LTS.

Prvog dana 15. međunarodnog avio-kosmičkog salona MAKS-2021 koji se od 20. do 25. jula održava na aerodromu Ramenskoje kod Žukovskog u Podmoskovlju, javnosti je zvanično predstavljen projekat sasvim novog ruskog višenamenskog borbenog aviona, prenosi Tango Six.

Najnoviji ruski laki lovac pete generacije „Šah-mat“ kompanije Suhoj biće gotov u roku od četiri godine, izjavio je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov, preneo je Sputnjik.

Cena lovca će se kretati od 25 do 30 miliona dolara.

Ruska korporacija OAK (Ujedinjena vazduhoplovna korporacija) koja se nalazi u sastavu državne korporacije Rosteh, najavila je ranije da će na salonu MAKS-2021 prvi put biti prikazan „suštinski novi vojni avion“.

U pitanju je, navodi Tango Six, laki višenamenski borbeni avion pete generacije koji je promovisan kao „Šah-mat, koji razvija kompanija Suhoj.

Taj projekat se zvanično, bar za sada, radi bez finansijskih sredstava državnog budžet. Avion će najverovatnije biti namenjen izvozu.

Kako je zvanično saopšteno, na promociji je prikazan neleteći opitno-eksperimentalni obrazac (planirano je da postane leteći prototip) čije su fotografije ali i snimci već „iscureli“ u medijima i pre zvaničnog prikazivanja, kako pokrivenog modela na pistama aerodroma Ramenskoje, tako i otkrivenog modela snimljenog u posebno za prezentaciju spremljenom hangaru.

LTS je jednomotorni avion, srednjekrilac, sa podtrupnim usisnikom za vazduh koji podseća na rešenje sa prototipa Boingovog projekta X-32 koji je u takmičenju za program JSF (Joint Strike Fighter) izgubio od Lokid Martinovog X-35 (sada F-35 „Lightning II).

Ono što je takođe zajedničko sa X-32 je da LTS nema horizontalne stabilizatore, a ruski projekat neodoljivo liči i na koncept MRF-54E američke kompanije Northtop.

Kapljičasta izdignuta kabina, optoelektronski sistem ispred vetrobranskog stakla kao, čini se celopokretni vertikalni stabilizatori, podsećaju na rešenja sa borbenog aviona Su-57.

Osim toga, viđena su i spremišta ubojnih sredstava koja se nalaze unutar trupa.

Na prezentaciji se moglo čuti da avion ima modluarnu konstrukciju i arhitekturu, visoki potencijal za modernizaciju, ekonomsku efektivnost (pored obećanja malih troškova korišćenja rečeno je da bi cena aviona mogla biti 25 do 30 miliona dolara, cena sata naleta oko 4.600 dolara), da je konstruisan uz pomoć super kompjutera i da je primenjena veštačka inteligencija.

Ima AESA radar koji omogućuje istovremeno praćenje 30 i istovremeno dejstvo na šest ciljeva u vazduhu ili na istovremeno na dva cilja na zemlji i moru.

Maksimalna brzina je 1,8 maha, vrhunac leta 16.500 m, dolet sa unutrašnjim gorivom 2.800 km, maksimalna nosivost 7400 kg, maksimalno dozvoljeno opetreećenje +8G, a primenjen je automatizovani sistem logističke podrške „Matrjoška“, motor sa vektorisanim potiskom.

Osim toga predviđena je i ugradnja savremenog optoelektronskog nišansko-navigacijskog sistema.

Od ubojnih sredstava može poneti gotovo čitav spektar savremenog ruskog naoružanja vazduh-vazduh (rakete RVV-SD, RVV-MD) i vazduh-zemlja (rakete H-31PD, H-58UŠKE, H-38, H-59MK, Grom-E1 i E2, bombe KAB-250LG, K08BE, K029BE), vazduh-more (H-31AD, H-35UE), a zanimljivo je da avion nema integrisan top već bi mogao da ga nosi samo u podvesnom kontejneru.

Naoružanje se nosi u spremnicima u trupu, jedno veće spremište ima otvor sa donje strane trupa, a dva manja na bokovima trupa. Takođe moći će da nosi naoružanje i na spoljašnjim potrkilnim nosačima.
Prema rečima potpredsednika Vlade Rusije Jurija Borisova, prenosi Sputnjik, potražnja za najnovijim ruskim lovcima „Šah-mat“ procenjuje se već sada na oko 300 letelica, a potencijalni kupci su Indija, Vijetnam, afričke zemlje.

Kako je dodao, izvozni uspeh novog aviona zavisiće od brzine kojom se nađe na međunarodnom tržištu.

„Nadamo se da je krajnji rok 2025-2026. godina“, potvrdio je vicepremijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar