U trendu

Prva dama Ukrajine danas u Davosu, Zelenski se obraća sutra

DAVOS – Prva dama Ukrajine Olena Zelenska obratiće se danas na 53. Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom gradu Davosu, pokušavajući da za svoju zemlju dobije veću pomoć i podršku u ratu protiv Rusije, prenosi AP.

Govor Zelenske uslediće nakon što je u nedelju za CNN izjavila da su Ukrajinci uprkos ruskim raketnim udarima koji su poslednjih meseci ciljali vitalnu energetsku infrastrukturu i civilna područja shvatili da, ako su uspeli da „izdrže godinu dana, sposobni da istraju još duže”.
Ukrajinski diplomatski pritisak na visokom nivou u Davosu prilika je da se angažuje i pojača međunarodna podrška koju Kijev traži, uz oružje poput tenkova i protivraketne odbrane i da se nastavi sa izolacijom i pritiscima na rusku ekonomiju, navodi AP.
Zelenska, koja je u Davosu deo ukrajinske delegacije koju čine i ministar za digitalnu transformaciju Mihail Fedorov i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, od Kongresa SAD je ranije tražila više američkih sistema protivvazdušne odbrane tokom posete Vašingtonu u julu, kada se i sastala u Beloj kući sa prvom damom SAD Džil Bajden.

Predsednik Ukrajine, nakon što je lično boravio u Vašingtonu, kako bi ojačao podršku Ukrajini u prvom poznatom putovanju u inostranstvo od početka rata, sutra će se putem video veze obratiti na Svetskom ekonomskom forumu.

Na zimskom zasedanju Svetskog ekonomskog foruma učestvovaće i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, glavni američki pregovarač za klimatska pitanja Džon Keri, predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva, kao i drugi brojni politički i ekonomski lideri.

Skupu će se sutra obratiti kineski vicepremijer Liu He, dan nakon što se u Cirihu prvi put sastane sa američkom ministarkom finansija Dženet Jelen koja neće doputovati na forum u Davosu, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.