U trendu

Prve ankete: Kais Sajed novi predsednik Tunisa

TUNIS – Nezavisni kandidat Kais Sajed osvojio je više od 72 posto glasova na danas održanom drugom krugu predsedničkih izbora, pokazale su prve izlazne ankete.

Kako je javila agencija Amrod, medijski magnat Nabil Karoji osvojio je 27,4 posto glasova.

Građani Tunisa danas su izašli na biracka mesta kako bi glasali za drugog izabranog predsednika zemlje od revolucije 2011. godine.

Više od sedam miliona Tunišana imalo je pravo glasa na izborima, podaci su Nacionalne izborne komisije, prenosi Anadolija.

Karoji, koji je pritvoren pod optužbom za pranje novca i izbegavanje plaćanja poreza, pušten je na slobodu prošle nedelje pod pritiskom javnosti, kako bi se obezbedila fer kampanja.

Njegov protivkandidat Kais Sajed, koji je osvojio najviše glasova u prvom krugu izbora, poznat je kao konzervativni pravnik koji se protivi ideji političkih partija.

Kako je javio Rojters, svi su izgledi da će Sajed (61), penzionisani profesor prava, nespretnih manira u obraćanju javnosti, bez političke partije i sa malo novca, biti novi predsednik Tunisa.

Proćelavi „robokap“ kako su ga neki korisnici društvenih mreža prozvali zbog karakteristične boje glasa, opisao je u svoj uspeh u uobičajenom strogom maniru na klasišnom arapskom jeziku, „kap novu revoluciju“, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.