U trendu

Prve fotografije i video zapis Asanža iz londonskog zatvora

LONDON – Prve fotografije i video snimak osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža iz strogo čuvanog londonskog zatvora, gde služi kaznu zbog kršenja uslovne slobode, procurele su danas u javnost nakon što je jedan od zatvorenika snimio Asanža mobilnim telefonom, koji je, inače, zabranjen u zatvoru.

Video snimak objavila je agencija „Ripli“, a „Dejli mejl“ navodi da je na fotografijama iz zatvora Belmarš, gde osnivač Vikiliksa služi kaznu od 50 nedelja, Asanž nasmejan dok zbija šale sa ostalim zatvorenicima, koji, kako navodi britanski list, kažu da je omiljen među njima.

Advokati 47-godišnjeg Australijanca su nedavno izjavili da je njegovo mentalno zdravlje toliko loše da sa njim nisu mogli da vode normalan razgovor, dok je Vikiliks saopštio da je bio premešten u zatvorsku bolnicu zbog lošeg zdravlja, podseća „Dejli mejl“.

Britanski list podseća i da Asanž prošle sedmice nije putem video linka saslušan pred sudom, kako je bilo planirano.

Ocenjujući da na fotografijama koje su procurele u javnost Asanž uopšte ne izgleda bolesno, „Dejli mejl“ dodaje da je sajt „Gejtavej pandit“ koji je objavio snimke precizirao da su oni nastali pre nego što se Asanž razboleo.

Zatvorenik koji je snimio Asanža rekao je za „Gejtavej pandit“ da podržava Asanža kao i svi ostali zatvorenici“.

„On je pred svet izneo najveće skandale. Šta mislite na čijoj bi strani bio neko u zatvoru? Na strani vlade koja nas je sve ovde zatočila ili na strani zatvorenika koji u stvari i ne zaslužuje da bude ovde?“, rekao je zatvorenik, prenosi „Dejli mejl“.

Asanž je 2006. godine osnovao Vikiliks koji je objavljivao poverljive informacije o aktivnostima brojnih vlada u svetu, među kojima je i američka.

On je 2012. godine, plašeći se da ne bude izručen SAD iz Švedske, u kojoj je osumnjičen za silovanje dve žene, pobegao u ambasadu Ekvadora u Londonu gde je proveo sedam godina.

U aprilu ove godine Ekvador mu je ukinuo azil, nakon čega je uhapšen zbog nepoštovanja suda i od tada se nalazi u pritvoru u Londonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.