U trendu

Prve obnovljene kuće dve godine nakon zemljotresa na Baniji

ZAGREB – Gotovo dve godine od zemljotresa na Baniji, Centralni državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje saopštio je da je do danas ugovorio radove i usluge vredne ukupno 1,14 milijardu kuna na poslovima obnove i najavio da će tokom septembra biti dovršena izgradnja prvih zamenskih porodičnih kuća stradalih u potresu.

Navode da su do sada obnovljene 3372 kuće u nekonstrukcijskoj obnovi, a 954 u postupku samoobnove.

Uredu je, navodi se, dostavljeno 806 odluka za konstrukcijsku obnovu za koje će ugovaranje radova početi tokom ovog meseca.

Do danas su potpisani ugovori s vlasnicima za izgradnju 92 zamenske porodične kuće, a trenutno su u toku građevinski radovi na izgradnji i pripremi izgradnje na 86 lokacija na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

„Tokom septembra će biti dovršena izgradnja prvih zamenskih porodičnih kuća, a taj proces nastaviće se u narednim mesecima kada će se u dvadesetak do godišnjice potresa useliti vlasnici – stradalnici“, kaže državni sekretar Centralnog državnog ureda Gordan Hanžek, prenela je Hina.

Iz Ureda navode da je u toku izgradnja deset višestambenih zgrada – osam u Petrinji sa 128 stanova, četiri u Glini s 52 stana i dve u Topuskom s 26 stanova. Pripremni radovi provode se za izgradnju dve višestambene zgrade u Gvozdu s 26 stanova, a u toku su i javne nabavke za još tri zgrade u Glini i jedne u Dvoru sa 76 stanova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.