Prvi kontakt Turske i SAD od stupanja Bajdena na dužnost

ANKARA – Prvi zvanični kontakt Turske i SAD od stupanja novog predsednika SAD Džo Bajdena na dužnost danas su telefonski uspostavili bliski saradnici dvojice predsednika Ibrahim Kalin, savetnik za spoljne poslove Erdogana i Džejk Salivan, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o situaciji u Libiji, na istočnom Mediteranu, na Kipru i u Nagorno Karabahu, izvestila je agencija Anadolu, prenosi Rojters.

Kalin je rekao Salivanu da je neophodno da se ulože zajednički napori dve zemlje u rešavanju pitanja kao što su turska kupovina ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400 i podrška SAD kurdskim paravojnim snagama na severu Sirije.

Prošlog decembra SAD su uvele sankcije Turskoj zbog nabavke raketnih sistema S-400 od Rusije, što je zvanična Ankara nazvala „velikom greškom“ i ukazala da je kupovina ruskih raketnih sistema bila nužda, a ne izbor, jer pre toga nije uspevala da pod zadovoljavajućim uslovima nabavi protivvazušno naoružanje od svojih saveznika u NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.