U trendu

Prvi putnički avion domaće proizvodnje u Kini na prvom komercionalnom letu

Prvi kineski putnički avion domaće proizvodnje poleteo je na svoj prvi komercijalni let u nastojanju Pekinga da se u proizvodnji takmiči sa zapadnim industrijskim gigantima Boingom i Erbasom.

Avion kineske proizvodnje C919 danas je na svom prvom letu avio-kompanije „Čajna istern erlajns“ prevezao oko 130 putnika, prenosi Asošiejted pres.

Avion je poleteo jutros sa aerodroma Hongćao u Šangaju i dva sata kasnije sleteo u Peking, a na njegovoj bočnoj strani je natpis „Prvi na svetu C919“.

Na društvenim mrežama kruže video snimci na kojima se vidi kako putnici i osoblje aviona pevaju Odu domovini, a putnik koji je prvi kupio kartu na tom letu dobio je čast da prvi iseče tortu.

U Pekingu je avion na pisti za sletanje dočekan ceremonijom tokom koje su dva vodena topa napravila „vodenu kapiju“ kroz koju je C919 prošao.

Kineska državna kompanija Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) proizvela je C919, ali mnogi njegovi delovi, uključujući i motore, dolaze iz inostranstva.

Kompanija planira da proizvodi 150 aviona C919 svake godine u narednih pet godina, prema ranijim izveštajima državnih medija.

C919, koji je bio razvijan 16 godina, ima maksimalni domet od oko 3.500 milja i dizajniran je za prevoz između 158 i 168 putnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar