U trendu

Prvi rezultati izbora u Indoneziji: Vidodo u vođstvu

DŽAKARTA – Prema prvim preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Indoneziji, aktuelni šef države Joko Vidodo vodi za između 10 i 12 odsto glasova u odnosu na svog rivala, bivšeg generala Prabovoa Subjantoa.

Takvi rezultati u skladu su sa istraživanjima javnog mnjenja, koji su predvideli da je Vidodo na putu da osvoji drugi petogodišnji mandat, navodi Rojters.

AP napominje da su se rezultati na osnovu takozvanog „brzog prebrojavanja“ organizacija za istraživanje, koje koriste uzorak sa biračkih mesta, pokazali kao pouzdani na prethodnim izborima.

Nakon što je prebrojano između 40 i 50 odsto uzoraka sa biračkih mesta, četiri organizacije za istraživanje javnog mnjenja objavile su da je Vidodo osvojio između 54 i 56 odsto glasova.

Jedna od njih, Centar za strateške i međunarodne studije iz Džakarte objavila je da je Vidodo osvojio 56,7 odsto glasova, a Prabovo 43,3 odsto, nakon što je proebrojeno više od polovine glasova.

„Mi još ništa ne tvrdimo. Podaci će se verovatno stabilizovati na 90 odsto“, rekao je izvršni direktor tog centra Filips Vermonte za
„We are not claiming anything yet,“ CSIS Executive Director Rojters.

Komentarišući rezultate na osnovu „brzog prebrojavanja“, portparol kampanje Prabovoa, Dahnil Anzar Simanjuntak rekao je da podaci na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova nisu dovoljni.

„Sačekaćemo“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.