U trendu

Prvi rezultati: Poraz konzervativaca na lokalnim izborima

LONDON – Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona izgubila je kontrolu nad tradicionalnim uporištem u Londonu, lokalnoj samoupravi Vandsvort i pretrpela poraze na drugim mestima na lokalnim izborima, pokazuju današnji preliminarni rezultati.

Konzervativci su izgubili vlast u Vandsvortu, uporištu stranke od 1978. godine, koje je bilo jedna od glavnih meta opozicione Laburističke stranke.

Konzervativci su saopštili i da su izgubili većinu i u Opštini Barnet, u kojoj nisu pobedili na izborima samo dva puta od 1964. godine, prenosi Rojters.

Lider konzervativaca u Barnetu Danijel Tomas rekao je da je to „hitac upozorenja konzervativnih birača“.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, Konzervativna partija je izgubila 92 mandata u lokalnim samoupravama, glavna opoziciona Laburistička stranka osvojila je 23, a liberalno-demokratska stranka 42 mesta.

Na izborima se glasalo za skoro 7.000 odbornika koji treba da popune sva odbornička mesta u Londonu, Škotskoj i Velsu i trećinu u većem delu Engleske.

Konačni rezultati koji treba da budu objavljeni kasnije danas biće najvažniji pokazatelj javnog mnjenja od kada su konzervativci predvpođeni Džonsonom na opštim izborima 2019. ostvarili najbolji rezultat za više od 30 godina.

Glasanje je i prvi izborni test za Džonsona od kada je postao prvi britanski lider koji je prekršio zakon dok je bio na funkciji.

On je prošlog meseca kažnjen jer je prisustvovao rodendanskom okupljanju u svojoj kancelariji 2020. godine, prekršivši pravila socijalnog distanciranja koja su tada bila na snazi zbog pandemije korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.